Already a subscriber? Activate your premium account

Roast potatoes

January 2024


Van sommige gerechten staat het web bol van de tips hoe deze perfect te maken. ‘Roast potatoes’ is er zo eentje. Het grote geheim zit ‘m in een iets kruimige, maar toch beetje stevige aardappel, het opschudden tot een kruimig buitenkantje en de hete olie waarmee je het in contact brengt. Het resultaat: Heerlijk en super crispy!


Bijgerecht. 4 personen. Bereidingstijd ca. 10 minuten (excl. 10 minuten kooktijd en 45 minuten oventijd).

  • 700 gram vrij vastkokende aardappel
  • 4 eetlepels (olijf)olie of ander vet
  • zout, peper
  • extra nodig: een stevige, lage ovenschaal met goed vlakke bodem

Doe de olie in de ovenschaal en verdeel goed over de bodem. Zet de schaal in de oven en warm de oven voor op 200°C.
Schil de aardappelen. Snijd ze in tweeën, of eventueel grote aardappelen in vieren (hoe meer snijvlakken, hoe meer krokante randjes als resultaat).
Doe ze in een kookpan. Schenk er kokend water uit een waterkoker op. Breng met zout aan de kook en kook in 8-10 minuten net gaar.
Giet de aardappelen af. Laat 30 seconden op een heel zacht vuurtje uitdampen.
Nu komt het! Doe het deksel op de pan en schud de aardappelen op. Begin voorzichtig (kan altijd harder), de aardappel moet worden omhuld met een kruimig laagje (zie foto inzet).
Neem de ovenschaal uit de oven (pas op voor de hete olie). Doe de aardappelen in de schaal en wentel ze goed om in de hete olie.
Bak nu de aardappeltjes in ca. 45 minuten prachtig goudbruin en heerlijk krokant. Breng op smaak met zout en peper. Wel direct serveren, want bij warmhouden worden ze taai.

Tip: Door deze bereidingswijze zijn de roast potatoes al zo ontzettend smaakvol. Mocht je willen experimenteren, gebruik dan ook eens ander vet met een smaakje (spekvet, ganzenvet) of verse kruiden.

Events

©2015 - 2024 Potatoworld | Webdesign and realisation COMMPRO